Sjokoladens historie

[heading subtitle=»Sjokolade» title=»historien»]

Sjokolade fremstilles av bønnen fra kakaotreet Theobroma cacaos frukt. Theobroma kommer fra latin og betyr ’gudemat’. Treet kan bli opptil 10 meter høyt , blomstrer 2 ganger i året og produserer ca. 3-4 kg sjokolade årlig. Kakaotreet har blitt dyrket i Mellom-Amerika siden 600-tallet av mayaindianerne. Det antas at bønnene kan ha blitt brukt i minst 2500 år. Sjokoladen kom til Europa med med Christopher Columbus i 1502 og Spania etablerte monopol på import.

I begynnelsen ble sjokoladen nytt i form av sjokoladedrikker og de ble drukket av de mest velstående i datidens Europa. I 1828 ble det oppdaget hvordan man kunne framstille pulver av kakaobønnene. Den første sjokoladen, forløperen til den vi kjenner i dag ble laget i 1847.

kakaobønnene som anvendes i dag kommer fra plantasjer langs det såkalte kakaobeltet som strekker seg tvers over Amerika, Asia og Afrika fra 20 grader nord til 20 grader sør.

Grønnsak

Det er tre hovedtyper av kakaobønner som blir brukt i produksjon av kakao og sjokolade:

Criollo

Criollo betyr ’innfødt’ og er den mest eksklusive av kakaobønnene. Denne går for å være den mest ettertraktede når det gjelder smak, meget aromatisk. Den er vanskeligere å dyrke og dermed også den dyreste kakaobønnen.
Bare 5-10 % av verdens sjokolade lages av Criollo bønner.

Forastero

Forasteros betyr utenlandsk og er den vanligste kakaosorten. Ca. 80 % av verdens kakaoproduksjon lages av denne. Forastero har en robust smak med ulike variasjoner avhengig av underart og prosessering.

Trinitario

Denne bønnen er en krysning mellom Criollo og Forastero. Bønnen oppstod naturlig i Trinidad etter at en orkan ødela det meste av Criollo-trærne og man plantet nye Forastero trær. Den står for ca. 10-15 % av verdens kakaoproduksjon.

De ulike type bønnene kan gi den ferdige sjokoladen svært ulike smaksopplevelser.
Kakaobønnen er å betrakte som en grønnsak.
Når sjokoladen inneholder minimum 70 % kakao, inneholder den flavanoler eller sagt på en enklere måte; antioksidanter.

Mørk sjokolade

inneholder mellom 53 % og 80 % kakao og resten sukker

Melkesjokolade

inneholder 35 % kakao, 40 % sukker og 25 % melkepulver

Hvit sjokolade

inneholder 35 % kakaosmør, 40 % sukker og 25 % melkepulver

Det er ofte på den lange ettersmaken at man kjenner den gode kvaliteten på sjokoladen.

Alle sjokoladeprodukter er glutenfrie.

Allergener

Soyalecitin, nøtter, melk

 

Legg igjen en kommentar